Centrul Pământului, mai tânăr ca mantaua: explicația unui fenomen bizar

de: Iulia Kelt
13 06. 2023

Potrivit a ceea ce se cunoaște în știință, cu aproximativ 4,6 miliarde de ani în urmă, un nor fierbinte de praf care orbita în jurul Soarelui s-a strâns laolaltă și s-a răcit.

Pe măsură ce acest lucru s-a înfăptuit, elementele grele au format centrul Pământului, în timp ce elementele mai ușoare au format mantaua.

Toate acestea au avut loc în același timp, deși Pământul a acumulat mai multă materie în anii care au urmat, inclusiv de pe planeta Theia.

Concluzia cercetătorilor despre vârsta centrului Pământului

O echipă de fizicieni a calculat acest fenomen ciudat în 2016. Ei au publicat o lucrare în Jurnalul European de Fizică, iar în acel moment erau conștienți că în anii 1960 fizicianul teoretician Richard Feynman a ținut o prelegere în care a afirmat, potrivit transcripției, că centrul Pământului este „cu una sau două zile” mai tânăr decât suprafața din cauza efectelor de dilatare a timpului.

Echipa de cercetători susține că această afirmație nu a fost verificată și, cel mai probabil, este eronată.

„Oamenii de știință trebuie să se bazeze în mare măsură pe validarea muncii altor colegi și se întâmplă să fie o condiție psihologică implicită pentru mulți. Dacă un coleg anunță public un rezultat, acesta este acceptat”, au scris cercetătorii în lucrarea lor.

„Aceasta pare să fie și situația în cazul estimării greșite a vârstei relativiste a nucleului Pământului”, au adăugat ei.

Ce au constatat oamenii de știință

Având în vedere că obiectele cu masă mai mare au mai multă gravitație, iar miezul greu este format dintr-un aliaj fier-nichel mult mai dens decât suprafața, timpul se mișcă mai lent în apropierea centrului Pământului. Conform calculelor echipei, chiar dacă diferența este destul de mică.

În 4,6 miliarde de ani, acele fracțiuni de secunde se adună, echipa calculând că centrul Pământului este acum cu aproximativ doi ani și jumătate mai tânăr decât suprafața.

Între timp, suprafața Soarelui a fost calculată a fi cu aproximativ 40.000 de ani mai veche decât centrul său.